Jussi Annala opiskelee Härmän CNC-koneistuksella oppisopimuksella: ”ilmapiiri on erittäin kannustava

Kauhavalta kotoisin oleva Jussi Annala aloitti syksyllä 2019 Härmän CNC-koneistuksella oppisopimuskoulutuksessa, eikä ole katunut päivääkään.
12.06.2020
Machinery
Jussi Annala harmancnc 1920x1440

17-vuotias Annala vaihtoi oppisopimukseen opiskeltuaan ensimmäisen vuoden tavallisella puolella.

– Olen ollut Härmän CNC-koneistuksella aikaisemmin kesätöissä ja harjoittelussa. Kun harjoittelun jälkeen kysyin iltatöitä, minulle tarjottiin mahdollisuutta oppisopimukseen. Se tuntui hyvältä vaihtoehdolta, Annala kertoo.

Annala työskentelee Härmän CNC-koneistuksella koneistajana ja saa työstään palkkaa.

Oppisopimuskoulutuksessa oppii paljon työelämästä

Annalan mielestä oppisopimuksella opiskelu on tehokkaampaa ja houkuttelevampaa kuin tavallinen koulunkäynti. Työ opitaan pääasiassa käytännössä, mutta tietyt pakolliset kurssit, kuten ruotsin ja englannin, hän oppii koulunpenkillä Lapuan Sedussa.

Kun Annala aloitti Härmän CNC-koneistuksella, hän teki ohjaajansa Joni Rintalan kanssa suunnitelman, miten oppisopimusta toteutetaan.

– Joni Rintala on hyvä ohjaaja ja saan työhöni apua muiltakin. Itse työn lisäksi olen oppinut paljon siitä, mitä työnteko on ja millaista on olla työelämässä. Oppisopimuskoulutus on ollut sujunut paremmin kuin uskoin.

Koululta saa myös toivoa tiettyä aihealuetta opetettavaksi, jos sitä ei jostain syystä kannata opettaa työpaikalla.

– Toivoimme esimerkiksi, että voisin opiskella koulussa CAM-ohjelmointia, sillä sen opettaminen työpaikalla veisi paljon yrityksen muiden työntekijöiden resursseja. Koulu otti ehdotuksen vastaan, ja pääsen oppimaan sitä kouluun tällä tietoa syksyllä. Kommunikointi koulun ja Härmän CNC-koneistuksen välillä toimii oikein hyvin. Kaiken kaikkiaan ilmapiiri on erittäin kannustava.

Kohti vaikeampia kappaleita

Metalliala alkoi kiinnostaa Annalaa yläasteella, kun hänen luokkansa kävi tutustumassa koululla. Annala ei tiennyt alasta juurikaan etukäteen, mutta se tuntui heti oikealta. Hänen mukaansa parasta oppisopimuksessa on se, että koulutuksen saa samalla, kun käy alan töissä.

– Tässä pääsen heti kokeilemaan opittuja asioita käytännössä, ja koko ajan tulee uutta. Saan käyttää luovuutta ja keksiä itse kappaleelle parhaimman mahdollisen valmistustavan. Tavoitteeni on mennä koko ajan kohti vaikeampia kappaleita.

Annalan periaatteena on, että työn jäljen pitää olla huolellista ja tarkasti tehtyä. Ensi vuonna valmistuva Annala pohtii myös ammattikorkeakouluopintoja.

– Härmän CNC-koneistuksella moni on opiskellut työn ohessa. Olen ajatellut, että voisin tehdä niin itsekin.

 

Takaisin "Ajankohtaista"-sivulle