Pysäköintiautomaatti kasvaa älykioskiksi ja tuo tasapuolisuutta maksamiseen

Puhelinkopeista tuli ajan myötä muinaismuistoja, mutta pysäköintiautomaatit ovat vasta päässeet evoluutiossa alkuvauhtiin. Älykkäät pysäköintiratkaisut ovat luoneet katukuvaan pysäköintiautomaateista uudenlaisia kioskeja, jotka palvelevat 24/7.
24.04.2023
Ajankohtaista
kaskea group parking flowbird S5

Kaskea Groupin toimitusjohtaja Vesa Rautava ja myyntipäällikkö Juho Laine näkevät pysäköintiautomaateissa valtavan potentiaalin moniin eri tehtäviin. Kaskealla puhutaankin automaattien sijaan älykkäistä kioskeista, sillä käyttömahdollisuuksia on paljon enemmän kuin voisi äkkiä kuvitella.

– Uudet mallit ovat katukuvassa näyttävän näköisiä ja mahdollistavat erilaisten palvelujen ostamisen. Periaatteessa pysäköintiautomaateista voidaan myydä kaikkea, mistä voi tulostaa lipun tai lähettää sen sähköpostiin. Niitä käytetään jo esimerkiksi tapahtumalippujen ja kalastuslupien myymiseen, Laine kertoo.

Kaskea on merkittävä pysäköintiautomaattien toimittaja, se tuo suomalaiseen liikennekulttuuriin viimeisintä tekniikkaa edustavia Flowbird-pysäköintiautomaatteja. Uudenlaisia älykioskeja löytyy muun muassa Vantaalta.

kaskea group parking automaatti 5SEdistyneempään pysäköintiteknologiaan voi tutustua Tukholmassa, siellä kaupunki on oivaltanut monipuolisten pysäköintiautomaattien merkityksen. Pysäköintiratkaisujen kehitysvauhti on nopeaa, nyt tarvitaankin kestäviä ja kauaskantoisia ratkaisuja.

– Pysäköintiautomaattien karsimisen sijaan niistä kannattaisi kehittää monipuolisia palvelukeskuksia, jotka ovat aina avoinna palvelemaan, Rautava toteaa.

 

Kehittyneet pysäköintipalvelut vaikuttavat kaupunkikuvaan

Kaskealla seurataan mielenkiinnolla kaupunkien pysäköintipolitiikkaa ja liikenteen saralla tapahtuvaa kehittämistyötä. Rautava muistuttaa, että kattavien pysäköintipalvelujen tarjoaminen on tärkeä osa kaupunkikuvaa.

– Asioita pitää miettiä vastuullisuuden ja esteettömän kulkemisen kannalta. Yrityselämällekin on tärkeää, että kaupungeissa on oikein mitoitetut pysäköintiratkaisut. Se vahvistaa kaupunkikeskustojen elinvoimaa, hän linjaa.

Kun katsotaan liikennevirtoja, matkailijat ovat tärkeä asiakasryhmä. Laine huomauttaa, että ulkomaalaisilla turisteilla ei ole välttämättä käytettävissä pysäköintiin mobiilisovellusta.

– Monissa Aasian maissa on estetty monien palvelujen lataaminen, eivätkä lyhyellä matkalla jossain kaupungissa piipahtavat muutenkaan halua välttämättä latailla kännykköihinsä eri maiden pysäköintiappeja. Siksi on oltava tarjolla myös perinteisempiä maksutapoja, hän toteaa.

Rautavan mielestä älykkäät pysäköintikioskit ovat myös tunnusmerkki Smart City -kaupungista, jossa turisti saa helposti ensikäden tietoa uudesta kaupungista heti sinne pysäköidessään.

– Pysäköintiautomaateissa on älyteknologiaa hyödyntävillä innovaattoreilla mielenkiintoinen kehittämishaaste, sillä mahdollisuuksia on vaikka mihin.

 

Pysäköintikioski voi jakaa virtaa ja ääntä

Laineen mielestä vallallaan olevassa vihreässä kaupunkipolitiikassa unohdetaan helposti se, että myös sähköautot tarvitsevat pysäköintitilaa ja -automaatteja. Kaskean myymissä malleissa älytolppiin voi asentaa myös sähköautojen latauspisteitä.

– Uusimmat pysäköinnin ratkaisut saavat energiansa auringosta. Tukholmassa niiden lataus on yhdistetty myös katuvalojärjestelmään, Laine kertoo.

Pysäköintiautomaatit voi valjastaa myös palvelemaan ympäristöä. Esimerkiksi Hietaniemen torilla Helsingissä on pysäköintiautomaateissa ympäristöpäästöjen mittauslaitteet.

Älykkäät pysäköintiratkaisut keräävät myös anonyymia dataa pysäköinneistä. Tarkan datan pohjalta on helppo arvioida, kuinka tietty pysäköintialue toimii käytännössä ja miten sitä voisi kehittää.

Kaskean pysäköintiautomaateissa on myös sisäänrakennetut kaiuttimet, joten on mahdollista ohjelmoida sinne ääniohjaus tai vaikka lähellä sijaitsevien yritysten mainosvideoita.

– Esimerkiksi Belgian Antwerpenissä roskalaatikot kiittävät ääneen, kun sinne laittaa roskan. Meillä voisi olla Helsingissä puhuvia pysäköintiautomaatteja, jotka opastavat turisteja eri kielillä, Rautava visioi.

– Ratkaisuillamme pysäköijä maksaa ainoastaan käyttämästään pysäköintiajasta. Niissä ei ole erillisiä palvelu- tai kuukausimaksuja. Maksuautomaatit ovat turvallisia ja helppokäyttöisiä, sillä haluamme Kaskeassa olla luomassa ihmis- ja palvelulähtöisempää tapaa toimia, hän jatkaa.

Kaskean älykkäät pysäköintiratkaisut helpottavat arkea ja ovat palvelua parhaimmillaan. Asiakas saa samasta osoitteesta huollon, ylläpidon ja asennuksen. Palveluvalikoimasta löytyvät myös kaikki pysäköintialueiden tarvittavat opasteet ja liikennemerkit.

Lue lisää pysäköintiratkaisuistamme

Takaisin "Kaikki artikkelit"-sivulle