Keskity opasteissa olennaiseen – Hyvä opaste on osa asiakaspalvelua

Vilkas katu, ohikiitävät ihmiset. Sisätiloissa rauha. Joku pysähtyy ovelle tutkimaan siihen teipattua paperiarkkia. Poistuu. Palaa takaisin ja kurkkaa sisään: ”Anteeksi, tulinkohan minä oikeaan paikkaan?”
28.05.2024
Ajankohtaista
kaskea group opasteen ominaisuudet 01

Tehokas opastaminen on informaation välittämistä, mutta ennen kaikkea se on hyvän asiakas- tai asukaskokemuksen tuottamista. Se antaa myös erinomaisen mahdollisuuden vahvistaa oman brändin näkyvyyttä. Tässä artikkelissa tuomme esiin hyvän informaatio-opasteen ominaisuuksia ja vinkkaamme samalla, miten sinä voit hyödyntää informaatio-opasteita osana yrityksesi asiakaspalvelua.

Lähdetään liikkeelle hyvän informaatio-opasteen tärkeimmästä ominaisuudesta: hyvä informaatio-opaste on selkeä. Hyvän opasteen tekstisisältö on helposti luettavaa ja ymmärrettävää ja oleellinen tieto on siinä vaivattomasti silmäiltävissä. Tiedon huolellinen hierarkkinen suunnittelu auttaa ohjaamaan lukijan silmää ja helpottaa tarttumaan juuri häntä itseään kiinnostavaan sisältöön. Myös kuvat ja symbolit voivat parantaa opasteen selkeyttä tarjoamalla visuaalista tukea tekstin rinnalle. Ne ovat tehokas tapa viestiä nopeasti ja myös kielimuurien yli.

kaskea group opasteen ominaisuudet 02

Hyvä opaste on oikeassa paikassa

Informaatio-opasteen sijoittelu on avainasemassa tavoiteltaessa mahdollisimman hyvää käyttäjäkokemusta. Opasteen tulee kaikessa yksinkertaisuudessaan olla siellä, missä käyttäjä todennäköisimmin tarvitsee tietoa, esimerkiksi sisäänkäyntien ja kulkuväylien läheisyydessä ja suunnattuna siten, että se on nähtävissä ja luettavissa kaikille käyttäjille, myös liikuntarajoitteisille. Opaste ei kuitenkaan saa häiritä tai estää muun alueen toimintoja.

Opasteen koolla on suora yhteys siihen, miltä etäisyydeltä sitä tarkastellaan. Kun opaste on tarkoitettu luettavaksi lähietäisyydeltä, informaation tulisi olla opasteessa suunnilleen silmien tasolla tai hieman alempana. Yli kahden metrin etäisyyksiin vaaditaan opasteellekin jo enemmän korkeutta, että se olisi havaittavissa mahdollisten esteiden yli. Mitä kauempaa opasteen on tarkoitus erottua, sitä suurempia myös siinä olevien elementtien on oltava ja sitä voimakkaampia kontrasteja sen väreissä on käytettävä.

kaskea group opasteen ominaisuudet 03

Opasteen näkyvyys riippuu myös sen valaistuksesta. Ulkotiloissa on huomioitava luonnonvalon muutokset ja sisätiloissa taas keinotekoisen valaistuksen asettelu ja laatu. Valaistus voi olla myös osa itse opastetta, esimerkiksi valaistut kyltit tai heijastavat pinnat parantavat näkyvyyttä hämärässä.

Hyvä opaste on turvallinen

Opasteen materiaalilta vaaditaan paljon, etenkin ulkotiloissa. Sen on kestettävä sateen ja kosteuden lisäksi suuria lämpötilavaihteluja, UV-säteilyn aiheuttamaa haalistumista ja kovan tuulen aiheuttamaa mekaanista rasitusta. Turvallisen opasteen on oltava paitsi tukeva, myös sen kiinnitysten tulee olla luotettavia ja kestäviä. Opasteen laadusta ei siis kannata tinkiä.

Yleisillä paikoilla sijaitsevat opasteet saattavat joutua myös vandalismin kohteeksi. Materiaalien tulisi olla helposti puhdistettavia ilman, että puhdistusprosessi vahingoittaa niiden pintaa tai värejä. On olemassa kalvoja ja pinnoitteita, jotka suojaavat esimerkiksi graffitimaaleja tunkeutumasta suojattavan materiaalin syvempiin kerroksiin ja luovat hylkivän kerroksen, joka helpottaa graffitien poistamista.

Hyvä opaste antaa brändin puhua

Informaatio-opaste tarjoaa mainion mahdollisuuden esitellä yrityksen ilmettä. Miksi ette kertoisi asiakkaalle, keitä te olette, jo ennen kuin asiakas astuu liiketilaan sisään? Opasteiden tulisi heijastaa yrityksen visuaalista identiteettiä ja olla linjassa myös muiden brändimateriaalien kanssa. Johdonmukaisuus luo ammattimaisen vaikutelman ja hyvin suunnitellut ja toteutetut opasteet voivat merkittävästi lisätä bränditietoisuutta sekä parantaa asiakaskokemusta.

Tehokas informaatio-opaste on siis selkeä, se on oikean kokoinen ja oikeassa paikassa, se kestää tuulet ja tuiskut sekä ilmentää yrityksen tai paikkakunnan identiteettiä. Tehokas opaste elää myös ajassa. Sen tietoja on hyvä päivittää säännöllisesti ja seurata, miten opaste toimii käytännössä. Palautteen kerääminen käyttäjiltä ja muutosten toteuttaminen palautteen perusteella on myös yksi toimi kohti parempaa käyttäjäkokemusta.


Ohjaa, turvaa ja informoi Kaskean liikennemerkeillä ja opasteilla. Meidän tuotevalikoimamme kattaa koko opastamisen kirjon aina Traficomin määräysten mukaisista liikennemerkeistä kustomoituihin opasteisiin ja erikoiskilpiin.

Tutustu tarjontaamme

Takaisin "Kaikki artikkelit"-sivulle