Liikennemerkkien kalvotyypit

 

Mitä eroa on R1, R2 ja R3 heijastuskalvoilla?

Liikennemerkkien kalvotyypit on jaettu luokkiin R1, R2 ja R3, jossa suurempi numero tarkoittaa kalvomateriaalin paluuheijastuvuuden suurempaa arvoa.

1.6.2020 voimaan tulleen tieliikennelain mukaisten liikennemerkkien kalvotyypit suositellaan valittavaksi alla olevan taulukon mukaisesti:

Heijastuskalvot 01062020

A) Lisäkilvessä käytetään saman heijastavuusluokan kalvoa kuin sen päämerkissä. Erillisessä lisäkilvessä tai tekstillisessä merkissä käytetään sen käyttötarkoituksen mukaista, taulukon osoittamaa kalvoa.

B) Opastusmerkin kaikkien osien on oltava samaa heijastavuusluokkaa.

C) Tilapäisen opastusmerkin tulee olla heijastamaton. Tienpitäjä voi antaa luvan käyttää merkissä luokan R1 heijastavaa kalvoa.

D) Merkeissä I1-I4 sekä käytettäessä merkkejä I5, I6 ja I8 punakeltaisina, keltainen on vihreänkeltaista (lime) päiväloistekalvoa. Tietyön aikaisten punaista ja keltaista sisältävien varoitus-, kielto- ja rajoitusmerkkien keltainen on oranssinkeltaista (appelsiini) päiväloistekalvoa.

E) Merkkien valmistusmateriaali saa olla heijastamatonta. Merkissä I4 keltaisten osien heijastavuuden tulee olla vähintään R1. Merkissä I12 tulee olla reunapaalustandardin SFS-EN 12899-3 (2008 tai uudempi) mukaiset heijastimet. 

 

 

 

Näytä kaikki kysymykset